180Football614x60 McBookieFootball614x60.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΑΕΚ με υπογραφή Χιμένεθ

Η εμφατική νίκη επί του Αρη, αποδεικνύει όχι πως ο Χιμένεθ έχει μαγικό ραβδί, αλλά πως οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν δυνατότητες μεγαλύτερες από αυτές που ίσως και οι ίδιο πιστεύουν. Ασφαλώς ένα μόνο ματς και μάλιστα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδα, δεν μπορεί να αποτυπώσει το κατά πόσο έχει περάσει ο Χιμένεθ τα δικά του στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας, μπορεί όμως να δείξει τη φιλοσοφία του ισπανού. Πρέσινγκ ψηλά, αλληλοκάλυψη, ελευθερία κινήσεων στους επιθετικούς και αγωνιστική πειθαρχία, ήταν οι πρώτες πινελιές του 46χρονου τεχνικού, που οδήγησαν στο μεγάλο διπλό στη Θεσσαλονίκη.

Νοοτροπία νικητή
Αυτό
που τόνισε και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που πέρασε την πόρτα των Θρακομακεδόνων, είχε να κάνει με την αλλαγή της αγωνιστικής νοοτροπίας των παικτών. Αλλωστε ο Χιμένεθ μετά τις πρώτες του μέρες στην ομάδα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αγωνιστικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο, ότι δεν θέλησε να υποβάλλει τους παίκτες σε νέα εργομετρικά τεστ, ως είθισται.
Παρέκλινε των πλάνων του
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως το σύστημα που θα παίζει η ομάδα θα είναι το 4-4-2 με τις όποιες παραλλαγές του, τόνισε όμως πως αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Παρέταξε την ΑΕΚ λοιπόν απέναντι στον Αρη, με την 11άδα που χρησιμοποιούσε ο Μπάγεβιτς και δύο μόνον αλλαγές σε αυτήν. Η πρώτη αφορά την επιλογή του Σάχα κάτω από τα δοκάρια και η δεύτερη τον τρίτο παίκτη του άξονα.
Ο ρόλος του Ντιόπ
Εκεί όπου ο Ντιόπ έκανε το καλύτερό του φετινό παιχνίδι, δείχνοντας γιατί τον ήθελε τόσο πολύ το καλοκαίρι, ο Αδαμίδης αλλά και το τεχνικό τιμ. Ο σενεγαλέζος αγωνίστηκε πίσω από τους δύο κεντρικούς χαφ, Καφέ και Μάκο και μπροστά από τα στόπερ, σε ελεύθερο ρόλο. Η δουλειά του ήταν καθοριστική, καθώς αναχαίτιζε με ευκολία ότι περνούσε από τους δύο πρώτους, ενώ στη συνέχεια μοίραζε ιδανικά τη μπάλα στο χώρο. Ο,τι ακριβώς έκανε με τη φανέλα (και) της Πόρτσμουθ και είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξή του ως MVP στον περσινό τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, απέναντι στην Τσέλσι.
Εξαιρετικοί Καφές, Μάκος
Την ίδια ώρα, με τη δουλειά του Ντιόπ αναδείχτηκαν και οι Καφές, Μάκος. Ο πρώτος βρήκε χώρους και ήταν ο γνωστός καλός Καφές που αποτελεί βαρόμετρο για την ομάδα, ενώ ο τελευταίος ήταν πραγματικά εξαιρετικός. Είχε πολλά τρεξίματα, σωστές τοποθετήσεις, αρκετές βοήθειες σε άμυνα και επίθεση (παραλίγο να σκοράρει το πρώτο γκολ), ενώ δεν χρειάστηκε να αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι, όπου υστερεί.
Αλληλοκάλυψη και ελευθερία
Οσο για τη γραμμή κρούσης, εκεί ο Χιμένεθ ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. Ο επιθετικός και αυτοί που τον πλαισιώνουν, έχουν την απόλυτη ελευθερία να κάνουν ό,τι νομίζουν (σε λογικά πλαίσια) για να σκοράρουν. Ζήτησε σουτ, ατομικές ενέργειες, με δύο μόνον απαιτήσεις. Μικρές αποστάσεις και αλληλοκάλυψη. Κάτι που φάνηκε αρκετές φορές με τον Σκόκο (κυρίως) ή τον Λεονάρντο να αγωνίζονται στην κορυφή, όσες φορές τραβήχτηκε ο Τζιμπούρ στα άκρα και τα εξτρέμ να λειτουργούν για πρώτη φορά ως μπακ, όταν έχαναν τον παίκτη, ή ανέβαιναν οι φυσικοί μπακ της ομάδας.
Εύκολο βράδυ για την άμυνα
Κι αν η μεγάλη κλάση των Σκόκο, Τζιμπούρ θα έφερνε έτσι κι αλλιώς ένα γκολ (η ΑΕΚ έχει σκοράρει σε όλα της τα ματς φέτος), στην άμυνα υπήρχε η μεγαλύτερη ανησυχία. Χωρίς λόγο τελικά, καθώς οι βοήθειες των χαφ, αλλά και η επιλογή του Γιάχιτς δεξιά, αλλά με εντολές να συγκλείνει βοηθώντας τα στόπερ, δίνοντας και ελευθερία στον Δέλλα, αποδείχτηκε καίρια. Οι δύο ζώνες άμυνας της Ενωσης, είχαν ως αποτέλεσμα να μην απειληθεί σχεδόν καθόλου, να κερδίζει με ευκολία τη μπάλα και να διατηρεί την κατοχή για αρκετά μεγάλο διάστημα, δίνοντας αυτή τον ρυθμό στο παιχνίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου